Köpeklerde Gelişim

 

Yaş Veteriner Uygulamaları Gelişim Öğrenme
1-4 hafta Yavrular sağlıklıysa genellikle bir şey yapılmaz. Konjenital malformasyonlar yönünden kontrol edilir. Fazla tırnaklar kesilir. Gözler ve kulaklar 10. gün açılır. 15 günlük olduklarında yavrular ayağa kalkabilir. 20 günlükken yürümeye başlarlar. Analarına gereksinimleri vardır. Analarıyla ilişki kurmayı öğrenirler. Bu durum sonra diğer hayvanlarla ilişki kurmalarında önem taşır.
4-8 hafta Aşı programları başlar. (distemper, hepatitis, parvo corona, parainfluenza, leptospirozis, kennel cough vs.), endoparazitler yönünden kontrol. Ana, artık yavruları sütten kesmeye başlar. İlk dişler görünür. Yavrular altlık materyalle ilişki kurmayı severler. (mülkiyet duygusunun gelişimi) Yavrular diğer köpeklerle ilişkiye geçerler ve sürü hiyerarşisi gelişir, oyunları sırasında birbirlerine üstünlük sağlarlar.
8-12 hafta 2. seri aşılama, kuduz aşısı, tırnak kesimi. Yavruların insanlarla ilişkisi artar. Sütten kesilmeli ve analarından ayrılmalıdır. İnsanlarla olan ilişkileri gelişir. Bu dönemde birçok insanla ilişkiye girmeleri faydalıdır. Tasma takılır ve ev eğitimine başlanır.
12-16 hafta 3. seri aşılama, endoparazit kontrolü, drofilaria kontrolü. Yavru hızla büyür ve motor kontroller daha iyi gelişir. Dış dünya ile ilgilenmeye başlar. Yavrunun kendine güveni gelişir ve yeni durumlara nasıl uyulacağını öğrenir.
4-6 ay Hayvan sahibi istediği takdirde hayvan gelişimine bağlı olarak 5-6. aylar arasında kısırlaştırma, endoprazitler yönünden kontrol, kalça displazisi yönünden radyografik kontrol. Süt dişleri dökülmeye başladığı için her şeyi kemirir, diş çıkışına yardımcı olmak için; kemik, kemirme çubukları(stikler), tabaklanmamış deri verilir. Yavruların birçoğu gece boyunca bekçilik yapmaya başlar. Otur, kalk, gel, yat gibi basit emirleri öğrenebilir. Adını öğrenmiştir.
6-12 ay Tekrarlanacak aşıları yapılır, bundan sonrakiler artık yıllık olarak yapılacaktır. Yılda birkaç kez endo ve ekto parazitler yönünden kontrol yapılır. Diyet değişikliği veteriner hekimle konuşulur. Kalıcı dişler tamamlanmıştır. Ev eğitimi tamamlanmıştır fakat gelişim genel anlamıyla bir sonraki yılda devam eder. Cinsel olgunluk tamamlanmıştır. Erkek işerken ayağını kaldırır, dişileri ilk kızgınlık periyodunu 6-12. ayda gösterirler. Zamanlama ırka bağlı olmakla birlikte, yavrunun kıl örtüsü yerini tamamen yetişkin kıl örtüsüne bırakmıştır. Eğitim tasması kullanılarak temel itaat eğitimine başlanır. Bu zamanda köpek henüz olumsuz çocukluk alışkanlıklarını bırakmamıştır. (üste sıçrama, kemirme, havlama vs.) bu nedenle hayvana sabırlı ve sevecen yaklaşılmalıdır aksi takdirde kötü alışkanlıklar yaşam boyu kalıcılık kazanır. Bu zaman köpeğin gençlik çağıdır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.