Petlerde Tüy Dökümü Ve Bakımı

  1. Mevsimsel Tüy Dökülmesi
  2. Petlerin Yıkanması
  3. Taramanın Ve Fırçalamanın Etkisi
  4. Beslenmenin Tüyler Üzerindeki Etkisi
  5. İç Ve Dış Parazitler
  6. Mekanik Etki
  7. Diğer Sebepler

Petlerinize iyi bakıyor, besliyor, temizliğini aksatmıyorsunuz, düzenli olarak aşılarını yaptırıyor ve parazitlere karşı önlem alıyorsunuz. Fakat petleriniz hala tüy döküyor! Petler niçin tüy dökerler ve ne gibi önlemler alınmalıdır?

1-MEVSİMSEL TÜY DÖKÜLMESİ

İlkbahar ve sonbahar petlerinizin tüy değiştirme mevsimleridir. İlkbahar aylarında yazın sıcaklarından korunmak için uzun tüyler dökülür ve seyrekleşir. Sonbahar aylarında ise, soğuk kış aylarına hazırlık olarak , ince ve seyrek kıl örtüsü değişir, tüyler dökülür ve yerine daha uzun ve kalın tüyler gelir. Bu çeşit bir tüy dökümü tamamen normaldir. Genellikle 2 ay sürmekle birlikte, bazen 4 aya kadar uzayabilir. Evlerinizin aşırı sıcak olması ve akşamları ışık alış süresinin uzaması tüy dökülmesini arttırır.

2-PETLERİN YIKANMASI

Yıkama işlemi uygun koşullar altında yapılmadığı takdirde yine tüy dökülmesine neden olur. Sık yıkama petlerinizin derisinin kurumasına yol açar. Petlerinizi aksi gerekmedikçe; yaz aylarında ayda bir, kış aylarında ise iki ayda bir yıkamak yeterlidir. Tabii ki kullanılan şampuanların da etkin bir rolü vardır. Petlerinizin derisine ve tüy yapısına göre hazırlanmış özel şampuanlar vardır. Bu şampuanlar dışındaki diğer temizlik malzemeleri, değişik pH derecelerinde olduğu ve farklı kimyasal maddeler içerdiği için petlerinizin zaten terleme özelliği olmayan derisinde kurumaya yol açar. Neticede tüyler zayıflar ve dökülür. Bazen bu temizlik malzemelerine karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Petlerin şampuanları ise petlerinizin ırkına, deri ve tüy yapısına yaşına göre farklı olarak üretilmiştir. Hassas ırklar için alerjik etkisi az olan, kremli, gözleri hassas olan ve yavru petler için gözleri yakmayan, bit ve pire gibi dış parazitlere etkili ilaçlı yıkama sağlayan şampuan türlerini kullanabilirsiniz. Ayrıca ,petlerinizi ıslatmadan yıkama için üretilen kuru şampuan tozları da güvenli temizlik ve bakım kolaylığı sağlar. Petleriniz için en uygun olanını Veteriner Hekiminize danışarak, seçip güvenle kullanabilirsiniz. Bu tür şampuanlar etkin bir temizlik ve tüy bakımı sağlar. Petlerinizi yıkarken herhangi bir kulak problemi yaşamamak için kulaklarını gliserinli pamuk ile tıkamalı ve su kaçması halinde kurulamalısınız.

3-TARAMANIN VE FIRÇALAMANIN ETKİSİ

Tarama işlemi her gün en az bir kere yapılmalıdır. Petlerinizin tüy yapısına göre uzun tüyler için, aşırı gelişmiş tüyler için, ipek tüyler ve kıl tüyler için üretilmiş fırçalardan biri kullanılmalıdır. Bu işlem ile ölü tüyleri ve ölü deri hücrelerini alıp, deriye masaj yapmış olursunuz. Böylelikle deri yapısı ve kıl kökleri güçlenir ve daha sağlıklı tüyler çıkar.

4-BESLENMENİN TÜYLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

En önemli tüy dökme sebeplerinden birisi yanlış beslenme programıdır. Aşırı proteinli gıdalar yani et ve et ürünleri, dengesiz yağ asitleri ile beslenme tüy dökülmesine neden olur. Petler ile insanların gıda ihtiyaçları farklı olduğundan, evde hazırlanan gıdalarla petlerinizin tüm mineral ve vitamin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamayabilirsiniz. Bu nedenle oluşan yetersiz beslenme sonucu, petleriniz bir çok metabolik hastalığa açık hale gelebileceği gibi tüyleri de dökülebilir.

5-İÇ VE DIŞ PARAZİTLER

Parazitler, birçok sorunun yanında tüy dökülmesi de meydana getirirler. İç parazitler bağırsaklarda petlerinizin besinlerine ortak olarak, petlerinizde hastalığa ve tüy dökülmesine neden olur. Dış parazitler ise deride, kıl köklerinde ve kıllarda tahribat yaparak tüy dökülmesine neden olur. Bu tür bir tüy dökülmesine engel olmak için etkili ve düzenli paraziter mücadele yapılmalıdır.

6-MEKANİK ETKİ

Tasma, zincir, sürtünme ve tırmalama gibi mekanik etkiler de, kıl kökünde tahribat ve bölgesel tüy dökülmesine sebep olur.

7-DİĞER SEBEPLER

Bu gibi bakımla ilgili tüy dökülmesinin dışında;

  • *deride meydana gelen hastalıklar,
  • *hormonal dengesizlikler,
  • *sinir sistemi hastalıkları,
  • *metabolik hastalıklar da tüy dökülmesine neden olur. Veteriner Hekimler tarafından bu hastalıkların tedavisi sonrası tüy dökülmesi de engellenmiş olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.