Pire

Genel Bilgiler

Pireler; sıcak kanlı hayvanlarda, kan emen ve yalnızca, erginleri hayvanlar üzerinde bulunan geçici parazitlerdir.

Siphonaptera dizisine dahil, Pulex, Ctenocephalides ve Ceratophyllus soyları bulunmaktadır.

İnsanlarda, Pulex irritans; Köpeklerde, Ctenocephalus canis; Kedilerde, Ctenocephalus canis, C.felis ve Pulex irritans; Kanatlılarda, Ceratophyllus gallinae türleri vardır.

Pirenin Yaşam Döngüsü: Yaşam döngüsü 4 aşamadan oluşur. (1.Yumurta 2.Larva 3.Kokon (Pupa) 4.Ergin). Pire yumurtalarından 5-12 gün içinde larvalar çıkar, Larvalardan da 7-20 gün içinde kokon/pupa gelişir. En son 1-4 haftada yetişkin pireler gelişmektedir.

Genel Bilgiler: Pireler çok hızlı bir şekilde çoğalırlar. Bir dişi pire 2 hafta içerisinde ortalama 20 yumurta bırakır. Pireler yumurtalarını konakçı üzerinde yumurtlarlar (2 saat içerisinde) ve tüylerden yere düşerler. Pire pupa aşamasında çevresinde konakçı var ise ergin pire olarak pupadan çıkar, yoksa pupadan çıkmak için beklemeye başlar. bu bekleme 4-12 ay kadar sürebilir. Pireler kedilerde köpeklerden daha çok görülür. Kediler pire kaynağıdır. Temmuz ve Ağustos aylarında daha çok görülürler. larva ve pupa aşamasında evlerde yaşarlar. Dirençlidirler, Erginler, petler üzerinde yaşarlar, ortamda sadece 48-96 saat kalabilirler.

Pulex irritans Uzunluk: Yetişkin bir Pulex irritans dişi 2.5-3.5 mm ve erkeklerin uzun 2-2,5 mm uzunluğundadır.

Pulex irritans Renk: Kırmızımsı kahverengi renklidir.

Semptomlar: Pireler hayvan vücudunda kan emerek yaşarlar, kan emme sırasındaki hareketleri, deri üzerinde kaşıntıya yol açar. Şiddetli pire invazyonlarında anemi, kaşeksi, yaş ve kepekli ekzema (pire ekzeması) görülür. Köpek pireleri Dipylidium caninum’un arakonakçısı durumundadır.

Uzun Atlama: Sadece 3 mm. uzunluğunda olan Pulex irritans’lar (insan pireleri) 19.7 cm.’ye ulaşan yatay atlayışlar yapabilirler. Yani pireler kendi uzunluklarının 100 katından daha uzun mesafelere atlayabilmektedirler. İşte pireler bu eşsiz sıçrama güçlerini, “rezilin” denilen lastiksi bir proteinden elde ederler. Rezilin gövdeyi sarıp destekleyen ve kasların hareket için dayanak yaptığı yapıları oluşturan dış iskelette öbekler halinde yer alır. Pire sıçramak istediğinde arka bacaklarındaki kaslarını gerer. Bu da, kasların bağlı olduğu üst derideki bir rezilin öbeğini sıkıştırır. Daha sonra bu enerji, bir anda tümüyle boşalarak arka bacaklara büyük bir yaylanma gücü sağlar ve pireyi havaya fırlatır.

Yükseğe Sıçrayış: Bir pire kendi vücut yüksekliğinin 100 katından fazla yükseğe sıçrayabilir. Sizin aynı performansı gösterebilmek için 200 m. yükseğe sıçramanız gerekecekti. Dahası bir pire sıçrayışlarını 78 saat ardı arkası kesilmeden sürdürebilir. Pire genellikle beşinci sıçrayıştan sonra bacakları üstüne düşmez, sırtı üstüne veya başı üstüne düşer. Ne var ki bu düşüş ona herhangi bir zarar vermez.

Öte yandan pirelerin kan damarları yoktur. Vücudun iç kısmı tümüyle, berrak akıcı bir kanın içinde yüzer. Bütün iç organlar bu halleriyle adeta yumuşak yastıklarla çevrelenmiş gibidir, bu nedenle ani basınç yükselmelerinden hiç etkilenmezler. Kan, bütün vücuda dağılmış hava borucukları ile temizlenir. Böylelikle sürekli olarak oksijen temini için gerekli olan güçlü bir pompaya da ihtiyaç duyulmaz. Kalp bir tüp şeklindedir ve o kadar ağır bir ritimle çarpar ki, sıçramalardan oluşan değişiklikler onu hemen hemen hiç etkilemez.

Kaynaklar:

foto: https://cdn.instructables.com/F53/PUTI/G6MPPPSN/F53PUTIG6MPPPSN.MEDIUM.jpg

https://animaldiversity.org/accounts/Pulex_irritans/

foto: http://klop911.ru/wp-content/uploads/2014/01/kak-vyvesti-blox-u-koshki-1.jpg

foto: http://www.dirtydogsandmeow.com/newsletter/2013/images/fleadirt.jpg

foto: http://www.pire.biz/images/pire-yasam-dongusu.jpg

https://www.nature-microscope-photo-video.com/en/photos/parasitology/ectoparasites/insecta-insects/fleas/010901040505r-pulex-irritans-human-flea-female-lateral-view.html

2 thoughts on “Pire

  • Cevahir

    Merhaba. Bir pire aşağıdan duvara sıçrayarak bir apartmanın dışından iki, üç kat yukarıya çıkabilir mi acaba? Apartmanın kullanılmayan arka bahçesini pire bastı. Biz ikinci kattayız ve evimizi pire bastı da. Teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • veteriner işleri müdürlüğü

      Merhaba
      Pirenin bizzat kendisinin gelmesi zor bir durum. Ancak diğer ortamlarda insanlar veya kedi gibi hayvanlar aracılığıyla üst katlara taşınmış olabilir. Bayrampaşa’da oturuyor iseniz 544 73 62 numaralı telefon ile ilaçlama hakkında bilgi alabilirsiniz. Saygılar sunarız.

      Yanıtla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.