Memeli Hayvanlar içeriğine geri dön

Leopar

Yaşam Süresi:  21 yıl  Yavru Sayısı: 1–5  Gebelik Süresi:   gün

Yaşam Süresi: 21 yıl
Yavru Sayısı: 1–5
Gebelik Süresi: gün

Bilimsel Adı           : Pantera partes

Yaşam Alanı           : Afrika ve Güney Asya                    

Beslenme              : Etobur
Ağırlık                : 40–90 kg

Uzunluk                 : 90–190 cm

Çoğalma               : 1–5 adet yavru dünyaya getirirler.

Genel Bilgiler         : Gün boyunca sıkça dolaşırlar. Ama gün ortasındaki sıcaktan kaçarlar ve kayalıklarda, mağaralarda veya kalın ağaç dallarında dinlenirler.
Genel olarak yalnız yaşarlar, sadece dişi kızgınlıktayken veya yavruları varken beraber yaşarlar.
İdrar, dışkı, ağaç gövdelerini tırmalayarak ve sesleriyle bulundukları alanı işaretleyip sahiplenirler.
Yer belirleme ve yol bulma konusunda inanılmaz güçlüdürler. Her omurgalı onlar için avdır. Usta tırmanıcıdırlar. 10 metre aralığa kadar yaklaşınca arka ayaklarını ufak adımlarla öne doğru çıkış için hazırlar ve atılarak ön pençelerini avına bir kanca gibi takar. Küçük hayvanları yakalamak için onları açık alana doğru sürer. Eğer ondan başka daha büyük bir yırtıcı ya da akbaba yoksa avını yerde bırakır, toprak, yaprak veya dallarla örter.
Avını ağacın tepesine taşıyabilir. Dik bir ağaca 50 kg’lık bir avı taşıyabilir.
Eğer fırsat bulursa çitaların, sırtlanların veya diğer küçük etçillerin avlarını yağmalar.
Yavrular mağaralarda, yerlerdeki delik benzeri boşluklarda veya ağaç oyuklarında doğar.
6 günlükken gözleri açılır. 2–3 günde bir annesiyle başka yerlere gider.
6 haftalıkken kuru yemekler de yer. 4 aylıkken avcılık eğitimi başlar.
5 aylıkken ilk avını yakalar. 1,5–2 yıl annesiyle yaşar.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.