Fil

Yaşam Süresi: 60–70 yıl  Yavru Sayısı: 1  Gebelik Süresi:  22 ay
Yaşam Süresi: 60–70 yıl
Yavru Sayısı: 1
Gebelik Süresi: 22 ay

Bilimsel Adı           : Asya Fili Elephas maximus ve Afrika Fili Loxodonta africana

Anavatanı             : Asya ve Afrika

Beslenme              : Yetişkin bir fil yiyecek olarak günde yaklaşık 330 kg. bitkiye ihtiyaç duyar. Bu miktar altı küçük balya samana denk gelmektedir. Filler 24 saatlerinin yaklaşık 16 saatini yemek yemeye harcamak zorundadırlar. Bağırsaklarında bulunan bakteriler, fillerin yediklerini sindirmesini sağlamaktadır.

filAğırlık                   : Afrika fili yaşayan kara hayvanlarının en irisidir; ağırlığı 7,5 tonu, omuz yüksekliği 3-4 metreyi bulur. Hindistan filinin ağırlığı 5 ton omuz yüksekliği 2,5–3 m dolayında, kulakları da Afrika filinkinden çok daha küçüktür.

Çoğalma               : Gebelik süresi Asya filinde ortalama 610 gün, Afrika filinde ise yaklaşık 2 ay daha uzundur. Bir yavru doğduğunda yaklaşık 100 kilodur. Yavru, bir kaç yıl boyunca annesinin dizinin dibinden ayrılmaz. Bir yavru fil ancak 13–14 yaşına geldiğinde yetişkin olur ve eğer erkekse ailesinden ayrılır.

Fillerin Hortumu

Fillerin hortumu 50 bin kasla çevrilidir ve gerektiğinde hortum kasılır ve tonlarca ağırlıktaki cisimleri bile kolaylıkla iter. Bu hortum aynı zamanda küçük bezelye tohumlarını kopararak ağzında patlatma gibi çok fazla incelik ve hassasiyet gerektiren bir işlemi yapabilme kabiliyetine de sahiptir. Birçok yönden işlevsel olan aynı zamanda uzun bir parmak, borazan veya hoparlör olarak da kullanılan bu organ, su içebilmesi veya vücudunun üstüne su püskürtebilmesi için 4 litre suyu tutma kabiliyetine de sahiptir.

Dişler: Asya fillerinin sadece erkeklerinde Afrika fillerinin hem erkeklerinde hem de dişilerinde ağızlarından dışarıya çıkmış büyük kesici dişleri vardır. Asya fillerinin dişilerinde bu dişler ya hiç yoktur, ya da çok küçüktür.

Genel Bilgiler  :

Görme duyuları çok kuvvetli değildir. İnsanlar kadar uzağı göremezler ama koku ve işitme duyuları çok gelişmiştir.

İnsanların duyamadığı düşük frekanslı sesleri duyarlar ve bu seslerle haberleşirler.

FİLLERDEKİ ALÇAK FREKANSLI İLETİŞİM SİSTEMİ

Filler gibi birbirinden çok uzaklarda yaşayan hayvanlarda “iletişim” çok önemlidir. Bir yavru fil uyumak istediğinde çok geniş bir alana dağılmış sürü bireylerinin hepsi durup onun uyanmasını beklerler. Bu iletişimin sebebi sadece fillerin koku alma duyularının çok keskin olması değildir. Filin alnında, 20 hertzin altında frekanslarda boğuk bir ses çıkartan bir organ bulunmaktadır. İşte bu organ sayesinde filler kendi aralarında, diğer canlıların anlayamayacağı gizli ve şifreli bu dili kullanarak konuşmaktadırlar. Fillerin çıkardıkları bu boğuk tonlar, yani çok uzun dalgalar, kısa dalgalardan çok daha uzaklara gidebilirler. Bundan dolayı fillerin bu frekanstaki gizli dili uzun mesafeli görüşmeler için idealdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.