Fare

Bilimsel Adı           : Mus musculus

Fare, kemiriciler (Rodentia) takımının Myomorpha alt takımından, başta ev faresi (Mus musculus) olmak üzere çok sayıda küçük memelinin ortak adıdır.

Yaşama Alanı: Tüm dünyada yaygındırlar.

Beslenme: Tahıl, kök, meyve, ot, böcek gibi çok çeşitli yiyeceklerle beslenirler.

Ağırlık ve Boy: 12–30 gram uzunluğu 65–95 mm ve kuyruk uzunluğu 60–105 mm

Çoğalma: 3–12 arasında yavrular. Ortalama yavru sayısı 5 adettir.

Genel Bilgiler: Çok hızlı kaçabilen ve çok hızlı üreyen hayvanlardır, yeryüzünün bütün karalarına dağılmışlardır. Yanaklarından omuzlarına kadar inen küçük astarlı iki dış çene keseleri vardır. Fareler bu keselerde yiyecek taşırlar, temizlemek gerektiğinde de içini dışına çıkararak çevirip temizlerler. Avurdu keseli fare yuva yaparken toprağı güçlü ön pençeleriyle kazar. Kıvrık kesici dişlerini sert toprak ve taşları yerinden oynatmak için kullanır. Kesici dişleri sürekli olarak büyüdüğü için aşınan yüzeyler hemen yenilenir.

Tarlalara, ambarlara ve evlere dadanarak insanın besin kaynaklarına ortak olurlar. İnsan eliyle yapılmış korunaklı yapılarda yaşamayı yeğleyen birçok tür, depolanmış yiyecekleri tüketen, her çeşit gereci kemiren, hatta tifüs, veba gibi salgın hastalıkları taşıyabilen önemli zararlılardır. Doğada yaşayan ve kalabalık sürüler halinde bulunduklarında zaman zaman tarım ürünlerine büyük zararlar verebilir. Buna karşılık yiyecek bulamadıklarında evcil hayvanlara saldırırlar. Birçok yabanıl hayvanın en önemli besinlerinden biri olan fareler bu yönleriyle doğal dengeyi koruyan hayvanlar olarak da kabul edilir.

Ev ve İş yerlerinde Farelerle Mücadele: Farelerin verdikleri zararlar oldukça fazladır. Ev ve iş yerlerinde eşya ve yiyeceklere zarar verir ve tüketirler. Ayrıca elektrik, telefon, bilgisayar kablolarını kemirerek yangınlara sebebiyet verirler. Gıdaları ve gezdikleri çevreyi kirleterek çeşitli bulaşıcı hastalıkların Veba, Tifüs, Paraziter Hastalıkları, Salmonella vb. hastalıkları insanlara yayılmasına neden olur. Bu nedenle fare mücadelesi insan sağlığı açısından önemlidir. Fare mücadelesinde yaygın olarak antikoagulantlı rodentisitler kullanılır, yem ve mum blok şeklinde formülasyonları vardır. Bu yemlerden yiyen fare ve sıçanlarda ölüm, 3-5 gün içerisinde iç kanama şeklinde gerçekleşir. Eğer ölüm hemen gerçekleşmiş olsaydı diğer fareler ölü fareyi görecek ve yemden yemeyeceklerdi. Kullanılan formülasyonun bu özelliği sebebiyle -ölüm anında gerçekleşmediğinden- diğer fare ve sıçanlarda yemden yiyerek ölürler.

VİDEO (2015 SENESİ): BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRKÜĞÜ KANALLARDA FARE VE HAMAM BÖCEĞİ ÇALIŞMASINA AİT VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

Fare türleri: Ak ayaklı farecik, Avurdu keseli fare, Bandikut faresi, Çekirge faresi, Çeltik faresi, Dikenli fare, Fırça kuyruklu fare, Hasat faresi, Huş faresi, Kanguru faresi, Orman faresi, Pamuk faresi, Sıçrayan fare, Yeleli fare

Kaynak:

1. http://tr.wikipedia.org/wiki/Fare_%28hayvan%29

2. Veteriner İşleri Müdürlüğü İlaçlama Birimi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.