Karasinek

Karasinek (Musca domestica), iki kanatlılar (Diptera) takımının Muscidae familyasından böcek türüdür. Uzunluğu 5-8 mm arasında değişen, rengi genel olarak koyu gri ve siyah olan ve uçabilen bir sinek türüdür. Yerleşim bölgelerindeki bütün sineklerin % 90’ını meydana getirir. Kutuplardan Ekvator’a doğudan batıya yayılmış durumdadır. Karasinek insanların yaşadığı en soğuk iklimden en sıcak iklime kadar bütün meskûn yerlerde bulunabilir. Kanatlarını saniyede 200 defa çırpabilir.

Yaşam Döngüsü: Karasineklerde diğer bir çok böcek türü gibi yaşam döngüsünde 4 dönem vardır (Yumurta, Larva, Pupa ve Ergin). Karasinekler yumurtalarını dışkılara, çöplüklere, özellikle sıcak ve nemli yerlere bırakırlar. Yumurtalar bir günden kısa bir sürede çatlar ve larvalar çıkar. Larvalar bir iki hafta içinde pupa evresine girerler. Karasinekler, Pupa safhasından birkaç gün sonra kanatlı erişkin biçimlerini alarak uçmaya başlarlar. Erkek ve dişi yetişkin sinekler sırasıyla 16 ve 24 saatlik olduklarında çiftleşebilirler.

Çöp ve gübre gibi nemli organik madde bulunan yerlere 100-150 tanesi yığın halinde yumurtalarını bırakır. Çıkan larvalar organik maddelerle beslenir ve sıcak havada ortalama 7-8 günde sinek olarak uçar. Çok çabuk ürerler.

Karasinek, kısa ama yoğun ve üretimli bir hayat sürer. Eğer yumurtaları 25 derece sıcaklıktaki nemli bir yere bırakılırsa yumurtalar, 10 saat gibi kısa bir zaman zarfında açılırlar. Kurtçuklar ancak sıvı maddelerle beslenirler. Bunlar katı yiyecekleri sıvı hale dönüştürebilmek için kendileriyle ortak yaşayan bakterilere muhtaçtır. Bir defada yaklaşık olarak 100’ün üstünde, hayatı boyunca da 600-1000 yumurta bırakabilen dişi karasinek, larva döneminden sonraki üç gün içerisinde, çok rahatlıkla yeniden yumurta bırakabilir. Karasinekler bu ritimleriyle çok hızlı ürerler.

Nisan ayı ortalarında yumurtasını bırakan bir karasinekten gelen neslin, aynı yılın Eylül ayı ortalarında bıraktığı yumurta sayısı 5 trilyonu geçer. Başka bir ifadeyle, bir gramın % 1’i ağırlığındaki (yaklaşık olarak 70 sinek 1 gr ağırlığındadır) bir sineğin devamı olan nesillerden 80 bin ton ağırlığında bir sinek ordusu meydana gelir.

Her türlü gıda ve çöp artıklarıyla beslenirler ve ortalama 3 km uçarak çevrede insanların yaşadığı her yeri istila ederler ve vücutlarında çok çeşitli hastalık mikropları taşıdığı için her dolaştığı şeye mikrobu bulaştırırlar. Zira her 5 dakikada bir gezdiği yerlere dışkı bırakırlar.  Kolera,  dizanteri, hepatit, çocuk felci, gıda zehirlenmeleri, salmonelloz, verem gibi hastalıklara neden olurlar.

Genellikle koyu gri ve siyah renkte olan Karasinek, sahip olduğu kırmızı birleşik göz ya da petek göz (oculi compositi) yapısı ile dikkat çeker. Gözler yaklaşık olarak 4000 ommatidiumdan (bir çeşit nokta göz) oluşmaktadır.

Ortalama ağırlık: 0,12 gr; Uzunluğu 4 ila 8 mm; ortalama uzunluk: 6,35 mm; kanat açıklığı 13 ila 15 mm

Kaynak:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Karasinek

http://entnemdept.ufl.edu/creatures/urban/flies/house_fly.HTM

https://animaldiversity.org/accounts/Musca_domestica/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Karasinek#/media/Dosya:Sarcophagid_fly_Portrait.jpg

https://tr.wikipedia.org/wiki/Karasinek#/media/Dosya:Housefly_anatomy-key-en.svg

https://en.wikipedia.org/wiki/Housefly#/media/File:Common_house_fly,_Musca_domestica.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Housefly#/media/File:The_larva_and_fly_of_a_house_fly_(Musca_domestica)._Coloured_Wellcome_V0022571.jpg

https://fr.wikipedia.org/wiki/Mouche_domestique#/media/Fichier:Musca_domestica_housefly.jpg

2 thoughts on “Karasinek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.