Çekirge

Çekirge, düz kanatlılar (Orthoptera) takımından Caelifera alt takımının sıçrayıcı üyelerine verilen genel addır. 

Anadolu’da çekirgeler türlerine göre, 4–5 cm arasında değişen büyüklüklerde yaşamaktadır. Bilinen en küçük çekirge türü 2 cm olup şimdiye kadar tespit edilen en büyük çekirgelerin boyları 20 cm kadar olup, özellikle göçmen çekirge türlerinin diğerlerine göre 5 – 10 cm daha büyüktür.

Çekirgeler, özellikle sıcak çöllere yakın yerlerde (Akdeniz çevresindeki bölgeler, Kuzey Amerika ve Arjantin’in orta kesimi, Asya ve Afrika çöllerine yakın bölgeler) tarıma büyük zarar verir. Türkiye’de çekirgeden zarar gören kesimler Güney Anadolu ve Trakya’dır.

Kümeler halinde bırakılan yumurtalardan ilk yağmurlardan hemen sonra çıkan kanatsız çekirge yavruları büyük topluluklar halinde bitkilere saldırır. Yavrular erginleşip kanatlanınca göçün hızı daha da artar. Karabulut gibi göç eden çekirge sürüsü indiği yerdeki bitkileri kısa sürede yer ve bitirir. Sıcak mevsimin sonunda dişiler bulundukları yerde yumurtlar; daha sonra erginler kalabalık topluluklar halinde ölür ve bu defa da ölüleri hastalıklara yol açar.

Çekirgelerin  Türleri, Biyolojisi ve Zararları:

Tarla Çekirgeleri: Kışı yumurta döneminde geçirirler. Yumurtayı yaz aylarında ve toprağın 2-8 cm derinliğine bırakırlar. Dişiler yumurta bırakırken salgıladıkları madde ile yumurtaların üzerini örterler ve bu madde sertleşerek yumurtaları korur ve buna yüksük denir. Türlere bağlı olarak her yüksükte 15-100 yumurta bulunur. Yumurta toprakta 9-10 ay kaldıktan sonra Nisan-Mayıs aylarında açılır. Yumurtadan çıkan nimfler çevrede bulunan bitkilerle beslenir. Nimfler 5 gömlek değiştirir ve ergin olurlar. Bazı türler yılda 2 döl verirken genelde 1 döl verirler. Temmuz ayından sonbahar sonuna kadar yaygın görülürler. bazı türler göç ederler. Bireylerin tek tek yaşadığı döneme soliter faz, toplu olarak yaşadığı ve göç ettiği faza ise gregar faz denir. İkisinin arası polifagdır. Başlıca buğdaygiller, pamuk, yonca ve bazı sebzelere zararlıdır. Yabancı otlarla da beslenirler. Sebzelerin meyve yeşil aksamında yeme zararı yaparlar. Aynı zamanda bazı bitkilerin saplarını keserler. Bazı türler virüs vektörüdür.

Kara Çekirgeler: Kışı nimf veya ergin halde geçirirler. Mayıstan itibaren erginleri doğada görülürler. Dişiler toprağa yumurtasını tek tek bırakırlar. Temmuz ayında yumurtalar açılır. Erkek ve dişiler farklı sayıda olmak üzere 8-13 nimf dönemi geçirerek ergin olurlar. Yılda 1 döl verirler. Gündüzleri gizlenip gece aktiftirler. Sebzelerin toprak altı ve toprak üstü organlarını yiyerek zarar verirler.

Yeşil Çekirgeler: Kışı yumurta döneminde geçirirler, Nisan ayı ortalarından itibaren yumurtalar açılır. Nimfler mayıs başından itibaren doğada görülürler. Erginleri ise Haziran-Kasım aylarında görülür. Nimfler 5 gömlek değiştirerek ergin olurlar. Dişiler yumurtalarını toprağa veya bitki dokularına tek tek bırakırlar. Erginleri öğleden sonra ve gece aktiftir. Sebzelerde zarar yaparlar.

KAYNAKLAR

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ekirge

http://gardenbotanik.blogspot.com/2014/11/cekirgeler.html

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ekirge#/media/Dosya:Caelifera_Ambri2004.jpg

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ekirge#/media/Dosya:Wanderheuschrecke-01.jpg

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ekirge#/media/Dosya:Sauterelle_verte_comune1.jpg

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ekirge#/media/Dosya:Salt%C3%B3n_160eue.jpg

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.